Informatie Professional
14 (2010) nr. 3 (maart) blz. 13

Alle buzz waait over

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Twee columns lang had ik de naam Google al niet meer laten vallen. Dat had ik nog wel een tijdje zo willen houden, maar in ons vak blijkt dat te moeilijk. Je krijgt steeds weer te maken met iets waar ook Google bij betrokken is. En dat betreft lang niet altijd Google's core business - het zoeken. Overigens wordt terecht betwijfeld of voor big G zoeken nog echt de kern is. In een interview in Vrij Nederland stelde Siva Vaidhyanathan dat Google eigenlijk primair een advertentiebedrijf is. Maar wel eentje met slimmere technieken om advertenties aan de man te brengen dan enige andere speler op die markt.

Toch heb ik het idee dat Google een beetje van zijn voetstuk aan het vallen is. En dan niet alleen vanwege de kritische houding van Vaidhyanathan in VN. En ook niet alleen vanwege mijn eerdere klachten dat je niet meer weet wat je aan Google hebt als je ermee aan het zoeken bent. Want die klachten heb ik bij Bing nog veel sterker. Nee, het is het hele beeld.

Je weet nu ook niet meer wat je aan Google hebt als je Gmail gebruikt. Ongevraagd en onaangekondigd probeerde Buzz ineens onze Gmail binnen te dringen. Wie zat op Buzz te wachten? Wie had meteen door wat het voor je privacy betekende, als je niet wilde achterblijven en meteen Buzz activeerde? Wie horen we trouwens nog over zinvolle toepassingen van Google Wave? Die vorige Google-hype, waarvan ik al in geen weken mijn berichten meer heb bekeken, omdat al snel een onoverzichtelijke weinig chronologische chaos vol onduidelijke zijpaadjes ontstond.

In de redactieblog van InformatieProfessional zette ik ook vraagtekens bij het nut van de vindbaarheid van verder onzichtbaar blijvende boekinhoud in Google Books. Die ontoegankelijkheid van veel boekinhoud is zo strijdig met de instant satisfaction van onze informatiebehoefte, waaraan we juist gewend geraakt zijn door webzoekmachines als Google. Oké, ik weet dat Google het wel zou willen laten zien, als er geen auteursrechtelijke wetten in de weg stonden en praktische bezwaren (laat staan weemoedigheid die niemand kan verklaren).

Google Books brengt me weer terug bij Siva Vaidhyanathan, door Vrij Nederland als 'mediaprofessor' gekarakteriseerd. In december bij de 'Society of the Query' in Amsterdam had hij met zijn indrukwekkende gestalte ook al indruk gemaakt met zijn kritische woorden over Google. In VN wijst hij onder meer op het probleem dat er geen enkele garantie voor continuïteit is, als je het aan een oncontroleerbare en ontransparante speler als Google overlaat de bibliotheek van de wereld te worden. Zelfs bij universiteitsbibliotheken was het enige tijd mode te zeggen dat je niet moest proberen met Google te concurreren. Akkoord, financieel en technologisch kan dat inderdaad niet, maar volledig afhankelijk zijn van big G is nog heel iets anders.


[verkort URL voor deze pagina: http://is.gd/8UQ2X]




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online