Informatie Professional
13 (2009) nr. 10 (oktober) blz. 11

Het einde van ....

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Het lijkt mode de dood of het einde van instituties en verschijnselen te verkondigen. Zo leek het einde van de bibliotheek aanstaande als je de ophef mocht geloven rond een Prep School in de buurt van Boston die al zijn 20.000 boeken had opgedoekt. De quote waarmee de headmaster die stap verantwoordde was dan ook wel om in te lijsten: "When I look at books, I see outdated technology". Toch blijkt op veel plekken het tegendeel. Zo werd een dezer dagen in Utrecht de nieuwe "Universiteitsbibliotheek Binnenstad" geopend. Daar zijn klassieke gebouwen omgetoverd tot een ruime en lichte omgeving waar vele kilometers van die outdated technology in open opstelling klaar staan. En als zelfs de CNN website uitgebreid aandacht besteedt aan "The future of libraries, with or without books" (ja, dat dan weer wel) lijkt er niet veel mis.

The death of search. Met die kop trok marketing weblog Frankwatching begin september de aandacht. Maar daar zijn web-marketeers en SEO specialisten aan het woord, die vrezen hun waren niet meer zo makkelijk via zoekmachines aan de man te kunnen brengen. Een eerste tegenwerping is al dat het volume aan zoekvragen op internet tussen juli 2008 en juli 2009 met ruim 40% blijkt te zijn toegenomen (en bij Google zelfs met bijna 60%). Maar hoe zit het met dat real time web dat klassieke zoekmachines obsoleet zou maken?

Voor het merendeel van professionele informatiezoekers - voorzover ze niet alleen met marketing bezig zijn - is het maar marginaal om alleen te zoeken in hetgeen de afgelopen paar minuten op Twitter of Facebook is gebabbeld, om te zien wat nu hypes en trends zijn. Google CEO Eric Schmidt maakte zoeken intussen weer hot met zijn recente uitspraak dat zoekmachines in de toekomst rechtstreeks aan onze hersens gekoppeld zullen zijn. Maar dat vind ik toch wat luguber klinken.

De dood van de weblog schijnt ook aanstaande. Niemand heeft meer tijd weloverdachte blogposts te schrijven, omdat continu maximaal 140-letterige berichtjes de wereld ingestuurd moeten worden. Miljoenen enthousiast begonnen weblogs blijken inderdaad niet meer te worden bijgehouden. Misschien maar goed ook. Dat helpt tegen de homeopathische informatieverdunning waarover ik al eerder klaagde. Mits alleen de beste blogs overblijven. Lijden aan twitterblock schijnt trouwens al weer de nieuwste aandoening te zijn.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de dood van Yahoo! dat zijn zoekziel aan Microsoft verkocht heeft, maar toch beweert met zijn zoekinterface met Bing te willen concurreren. En ook niet over de dood van RSS, waarvan ik overigens alleen maar las dat het NIET dood zou zijn. Wat een onzin al die doodsberichten: we leven als IP-ers toch juist in een ongelooflijk levendige - en dus interessante - tijd.




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online