Informatie Professional
9 (2005) nr. 6 (juni) blz. 15

De Googlificatie van de hele wereld

  terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste


Eric Sieverts

Ik ben nog maar net terug van een rondreis door Florida. Daarbij heb ik zowel Disney World weten te vermijden, als - minder doelbewust - het gebied rond St. Petersburg en Tampa Beach. Ja, een St. Petersburg hebben ze in Florida ook al. Net als een Bagdad trouwens. Die laatste omtrekkende beweging was misschien toch niet zo verstandig. Niet alleen omdat achteraf bleek dat St. Petersburg een museum met een belangrijke Dali-collectie herbergt, maar ook omdat ik, thuis gekomen, nu door mijn directeur Peter van Gorsel geattendeerd moest worden op een fraai Flash filmpje van de Special Projects Division van het Museum of Media History in Tampa Bay Federal District.

In tegenstelling tot het Dali-museum, blijkt dit media-museum trouwens helemaal niet in het echt te bestaan. Het acht minuten durende Flash filmpje, te vinden op http://www.broom.org/epic/, kijkt terug in de tijd vanuit het jaar 2014, het jaar waarin de New York Times offline ging. Met een sonore documentaire vertelstem verhaalt het filmpje van Robin Sloan en Matt Thompson over de historie van het ontstaan van EPIC, de 'Evolving Personalized Information Construct', een nieuw gepersonaliseerd medium, waarmee zoekmachine-gigant Google de rol van de klassieke nieuwsmedia heeft overgenomen:

Everyone participates to create a living, breathing mediascape. However, the Press, as you know it, has ceased to exist. The Fourth Estate's fortunes have waned. 20th Century news organizations are an after-thought, a lonely remnant of a not too distant past.
.......
On Sunday, March 9 2014, Googlezon unleashes EPIC.
The 'Evolving Personalized Information Construct' is the system by which our sprawling, chaotic mediascape is filtered, ordered and delivered. Everyone contributes now - from blog entries, to phone-cam images, to video reports, to full investigations.
.......
EPIC produces a custom contents package for each user, using his choices, his consumption habits, his interests, his demographics, his social network - to shape the product.

Het verhaal borduurt verder op de nu al bestaande belangstelling van zoekmachine-giganten - vooral Google - voor andere media en technieken, zoals kan worden afgeleid uit hun overnamebeleid en samenwerkingsverbanden. Belangstelling voor blogs en voor persoonlijke e-mail en sociale netwerken zoals Friendster. Belangstelling voor TiVo, de persoonlijke digitale bewaardienst voor televisieprogramma's, en voor de technieken die Amazon gebruikt om, op basis van gedetailleerde kennis van de klant, aan diens specifieke smaak en belangstelling aangepaste aanbiedingen te kunnen doen.

Combinatie van deze trends zou uiteindelijk leiden tot de fusie van Google en Amazon tot Googlezon en de ontwikkeling van nieuwe media-producten. Dit alles gebaseerd op het ongeëvenaarde nieuwe Google Grid zoeksysteem, waarin iedere gebruiker ook zijn persoonlijke gegevens en bestanden kan opslaan. Dit alles resulterend in nieuwsberichten die dynamisch gegenereerd worden, voor iedere gebruiker persoonlijk, op basis van diens eigen voorkeuren, belangstelling, kennissenkring en smaak. Daar konden klassieke kranten uiteindelijk niet meer tegenop.

Today, in 2014, The New York Times has gone offline in feeble protest to Googlezon's hegemony, but Times has become a print-only newsletter for the elite and the elderly.

Sommigen lijkt dit misschien de ultieme uitwerking van geautomatiseerde persoonlijke attenderingsdiensten, van de klassieke SDI's uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Voor anderen misschien juist de ultieme nachtmerrie, het vooruitzicht van nieuws- en informatiesystemen die hun gebruikers alleen nog maar naar de mond praten, die onder het mom van nieuwsvoorziening iedere gebruiker alleen nog vertellen wat die graag horen wil.

Ver doorgeschoten toekomstmuziek? Nu al kunnen we selectief alleen nog die blogs lezen - of op basis van zelf ingestelde filters "te lezen krijgen" - die afkomstig zijn van gelijkdenkenden elders op internet. Het daardoor niet meer openstaan voor opvattingen die afwijken van de eigen ideeën werd door Sunstein, in een aan blogs gewijd themanummer van de Communications of the ACM (vol. 47, no. 12, p. 57 - December 2004), zelfs al een gevaar voor onze democratie genoemd. Toch ook nog iets positiefs? In dit toekomstscenario heeft Google uiteindelijk wel Microsoft verslagen.

Overigens maar goed dat ik pas thuis over EPIC te horen kreeg. In de virtuele omgeving van mijn eigen PC was dat filmpje heel plezierig te bekijken en was ook de uitgeschreven commentaartekst op te zoeken - inderdaad met Google. In mijn tentje, tussen de armadillo's en de zeer reële muggen van Florida's kustmoerassen, was ik nog niet online (en had ik ook andere prioriteiten).



PS: Een volledig transcript van de gesproken tekst bij het filmpje (belangrijker dan het slechts illustratieve beeld) is onder meer te vinden op masternewmedia.org en IIS Brazil.




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online