Informatie Professional
14 (2010) nr. 7 (juli/aug) blz. 11

GII: Een G van Gemeenschappelijk of van Global

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Op 1 juni was een gemengd gezelschap in Utrecht bijeen om over ontwikkelingen rond de GII geïnformeerd te worden. De GII? De Acronymfinder kent daar wel 68 betekenissen van, van Global Instability Index tot Ghana Integrity Initiative. En dichterbij de in Utrecht bedoelde I's ook Government, Geospatial en zelfs Global Information Infrastructures. Maar waar het 1 juni echt over ging was de Gemeenschappelijke Informatie-infrastructuur.

In zijn inleiding schetste Bas Savenije het vergezicht van een gemeenschappelijk systeem, waarin fysieke en digitale collecties gezamenlijk voor iedereen doorzoekbaar worden. De fysieke collecties uit de klassieke GGC - het Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem - doorgespoeld naar een wat moderner Open Index en aangevuld met de catalogusgegevens uit de OB-sector. Dat alles via WorldCat ook automatisch doorgesluisd naar Google. En die digitale collecties dan? Gegevens van artikelen, ook van wetenschappelijke uitgevers, komen in een voorlopig nog aparte index, onder de werktitel Panorama. Via één of meer portals - Bibliotheek.nl maakt er nu al eentje - moet dat alles integraal en vooral ook eenvoudig doorzoekbaar worden.

De wetenschappelijke artikelen die voor veel mensen nu nog achter hoge tolmuren zitten, worden daarbij ook voor iedereen toegankelijk. Voor sommige gebruikersgroepen gratis op basis van centraal betaalde licenties, voor degenen die daar niet onder vallen tegen redelijker tarieven dan nu. Gebruikersidentificatie en authorisatie zijn daarbij wel essentieel.

Uit tweets die tijdens en na de bijeenkomst rondgingen, proefde ik wat ongenoegen dat er nog geen concretere actie en stappen zichtbaar waren. Dat gevoel voor urgentie is begrijpelijk en lijkt niet onredelijk. De techniek om dit allemaal te realiseren bestaat gewoon al. Modulair, van datacontainers, via indexen van zoekmachines, tot interfaces van afzonderlijke portals. En de informatie is er eigenlijk ook al. Zowel de catalogusgegevens van al die deelnemende bibliotheken, als de metadata van het grootste deel van de tijdschriftartikelen.

Toch ligt daar nog even de bottleneck die snelle realisatie nog wat minder realistisch maakt. Want over al die informatie die in die infrastructuur moet worden aangeboden, zijn we niet zelf de baas. Voor al die catalogusrecords van OB's, UB's en andere deelnemende B's is dat eigenlijk een beetje gek, maar wel de realiteit. Voor metadata en inhoud van artikelen van al dan niet commerciële uitgevers is dat al veel begrijpelijker. Er zal dus nog heel wat moeten worden onderhandeld met allerlei partijen over rechten, tarieven, betalingen en licenties. Zoiets kan zelfs nog wel eens langer gaan duren dan een Nederlandse kabinetsformatie.

In de discussies op de bijeenkomst zelf kwam uiteraard nog ter sprake of we dit nu echt in Nederlands perspectief moeten oplossen. Zou dit niet meteen maar Global moeten worden? Tot de gewenste versnelling zal dat vast niet leiden, al zou de afkorting wel gewoon GII blijven.
© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online