Informatie Professional
14 (2010) nr. 2 (februari) blz. 11

Een integratiedebat

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Wat ik deed op het moment waarop ik hoorde dat Kennedy vermoord was, weet ik echt niet meer. Maar ik weet nog wel heel precies waar ik was op nine-eleven. Bij de UB Amsterdam, met een gezelschap bibliothecarissen uit het hele land. Daar presenteerden enkele leveranciers systemen, voor wat we nu "federated search" noemen, maar toen nog gewoon "metasearch" heette. In de theepauze vertelde een collega me ontzet dat een vliegtuig het WTC was binnengevlogen. Aanvankelijk weigerde ik haar te geloven; het leek te onwaarschijnlijk om waar te kunnen zijn. Hoewel we acht jaar geleden het nieuws nog niet direct konden checken met I-phone of ander mobiel gerief, werd toch snel duidelijk dat mijn ongeloof ten onrechte was.

Dat ik die middag ook al geen geloof hechtte aan de claims van de presenterende systeemleveranciers, bleek achteraf een stuk legitiemer. Dat hun metasearchsystemen de ultieme oplossingen waren voor content-integratie - met één uniform zoekinterface in een heleboel verschillende content tegelijk kunnen zoeken - daarvan wisten ze mij niet echt te overtuigen. De meeste andere aanwezigen waren aanzienlijk enthousiaster. Maar die hadden ook nog geen eigen zoeksysteem zoals wij in Utrecht. Wij hadden net een eerste versie van "Omega", waarmee in mijn ogen op veel elegantere manier geïntegreerd in content van al even diverse leveranciers werd gezocht.

Acht jaar later wordt mijn scepsis veel algemener gedeeld, zowel door aanvankelijk enthousiaste kopers van die metazoeksystemen, als door sommige leveranciers van toen. Op basis van de Open Source zoekmachine Lucene, worden steeds meer systemen ontwikkeld voor "integrated search", het met moderne zoekmachinesoftware doorzoekbaar maken van metadata die afkomstig zijn van allerlei tijdschriftuitgevers en informatieleveranciers. Op dezelfde manier als dat in Utrecht in Omega gebeurt.

Zo hebben de bibliotheken van Delft en Tilburg het Meresco-systeem geïmplementeerd, dat artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier (en binnenkort van meer uitgevers) integreert met de eigen catalogus. Zo heeft het Israëlische ExLibris - maker van één van die "oplossingen" van acht jaar geleden - nu een soortgelijk systeem te koop onder de naam Primo. En dat kun je zelfs bij ExLibris laten hosten. Een soortgelijke uitbestede dienst wordt geleverd door het Amerikaanse Serials Solutions, onder de naam Summon. Een oplossing waarmee de Rotterdamse Universiteitsbibliotheek een pilot is gestart. Wat de beste vorm van dit soort integratie is, leidt nauwelijks meer tot debat.

Blijft het hierbij? Ook landelijke samenwerking en landelijke oplossingen voor "integrated search" lijken op komst, als onderdeel van een nieuwe Nationale Informatie Infrastructuur. Dat is zelfs in het beleidsplan van de KB doorgedrongen, zoals blijkt uit het interview met Bas Savenije, elders in dit blad. Zal ik me later als bejaarde ook kunnen herinneren wat ik deed op de dag dat ik hoorde dat alles in de nieuwe NII geïntegreerd was?




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online