Informatie Professional
14 (2010) nr. 1 (januari) blz. 11

Jubileren

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Normaal houd ik er niet van om met Oud & Nieuw goede voornemens te formuleren of jubelend achterom te kijken. Nu de jaren '10 van deze eeuw al weer zijn ingegaan, laat ik deze houding toch maar even varen in mijn eerste column van dat nieuwe decennium. Bovendien was 2009 een jaar van allerlei jubilea.

Zo was er aandacht voor het 40-jarig bestaan van internet. Het plaatje met de vier knooppunten van Arpanet, waarmee het december 1969 allemaal begon, dook allerwegen op.

Hoewel het woord "hypertext" nog ouder is dan internet - al in 1963 door Ted Nelson geïntroduceerd - vierden de hypertext markup language en het hypertext transfer protocol - de basisingrediënten van het web - pas hun 20ste verjaardag. Voor de VU reden om Tim Berners-Lee dit najaar een eredoctoraat te verlenen.

Wat dat web aanvankelijk voor Nederland betekende, wordt duidelijk als je de Dutch Home Page van 15 jaar geleden nog eens bekijkt. Alle 40 (!) Nederlandse websites pasten nog overzichtelijk op een kaartje van Nederland. Lang geleden in een column vertelde ik al eens dat dat plaatje alleen nog maar bestaat, omdat van die website een afbeelding in de NRC had gestaan. Een plaatje dat ik met vooruitziende blik had uitgeknipt. Kijk maar op de IP website als je die Dutch Home Page anno 1994 nog eens op krantenpapier wilt zien, want digitaal is hij nergens meer. Een jaar later was die kaart al een stuk voller (als afbeelding gevonden in een congresbijdrage over de DHP uit die tijd [postscript file]).

Dutch Home Page - klik op UU (Utrecht)

Begin 1995, nu dus 15 jaar geleden, schreef ik ook mijn eerste artikel over webzoekmachines. Dat was in LOGIN, één van de bladen waaruit IP is voortgekomen. Lycos was toen de eerste serieuze zoekmachine om full-text in websites te kunnen zoeken.

Met zijn 1,5 miljoen (!) webpagina's had Lycos toen een aanzienlijk deel van het web geïndexeerd. Hoe webzoekmachines en hun crawlers te werk gingen was nog helemaal nieuw voor ons informatieprofessionals. Als je dat artikel nog eens naleest, merk je hoe ingrijpend de zoektechnieken zich sindsdien hebben ontwikkeld. Niet zo gek als je van 1,5 miljoen webpagina's naar vele honderden miljarden moet meegroeien. Ook niet zo gek dat van Lycos alleen de naam nog over is. Achter de huidige zoekmachine met die naam zit nu gewoon Yahoo!. En dat is nu net de enige andere naam die nog over is van de andere, meer rudimentaire zoekmachines uit begin 1995.

U verwacht nu ook een voorspelling voor het komende decennium? Ik begin er niet aan! Want toen ik 15 jaar geleden over Lycos schreef, had ik niet kunnen voorzien wat we nu allemaal met internet, zoekmachines, sociale media of twitter kunnen doen. Wel wil ik een ieder interessante jaren '10 toewensen.
© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online