InformatieProfessional
Oorspronkelijk verschenen in Redactieblog
zaterdag, 30 januari 2010


De juiste cijfers




Eric Sieverts

Eric Sieverts is werkzaam op de Hogeschool van Amsterdam en bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hij is redacteur van InformatieProfessional.

In een presentatie die ik eerder deze week gaf had ik nog snel even een recent gevonden aansprekend getal verwerkt.
Ik was berichten tegengekomen dat vorig jaar gemiddeld 29 miljoen zoekvragen per minuut op webzoekmachines waren afgevuurd.



Lekkere stof voor wat extra rekenwerk: dat kwam uit op 2000 vragen per aardbewoner per jaar. En omdat het congres onder meer de "digital divide" als thema had, kon ik voor de echte internet-gebruikers (en zeker voor de informatieprofessionals onder hen) op een nog veel hoger aantal uitkomen. Dat verder omrekenend kwam ik op misschien wel 100-200 vragen per dag. Wel veel, maar heel onwaarschijnlijk leek me dat toch ook niet. Toen ik dit gegeven ook in een wat meer formele tekst wilde tussenvoegen, had ik een nette verwijzing nodig, zodat ik naarstig op zoek ging waar ik dat ook al weer had gelezen.

Een zoekactie leverde een eindeloze rij van blogposts en nieuwsberichten op, waarin werd aangehaald dat ComScore had berekend dat we met zijn allen die 29 miljoen vragen per minuut produceerden. Maar het oorspronkelijke persbericht van Comscore zelf zat daar niet bij.
In een bericht op TechCrunch kwam ik uiteindelijk wel een link naar Comscore tegen.

En wat las ik daar?
(1) het cijfer was alleen een gemiddelde over december en niet over heel 2009; niet heel erg, maar toch wat slordig van een aantal (niet alle) nieuwsdiensten
(2) alleen vragen van mensen van 15 jaar en ouder waren meegeteld; hoe ze die specifiek konden herkennen, werd door ComScore trouwens niet duidelijk gemaakt; heel merkwaardig
(3) het ging om 131 miljard zoekacties over de hele maand; DUS over 4 miljard per dag; DUS over 175 miljoen per uur; DUS over 2,9 (!) miljoen per minuut (en geen 29).

Al deze getallen stonden keurig in het ComScore persbericht. Hebben nu werkelijk al die andere sites die komma over het hoofd gezien? En heeft niemand die getallen nog eens nagerekend? Want die 131 miljard per maand en 175 miljoen per uur werden ook nog vrij vaak genoemd. Of hebben ze dat foute getal allemaal van elkaar overgeschreven zonder het oorspronkelijke persbericht nog te bekijken? Of heeft ComScore misschien oorspronkelijk een rekenfout gemaakt en die pas later verbeterd?
Het valt waarschijnlijk niet meer te achterhalen.

In elk geval vond ik met de correcte zoekterm "2.9 million", behalve het ComScore-bericht zelf, uiteindelijk maar twee andere sites die het wel goed hadden vermeld, plus een verder onleesbare Taiwanese waar in een lezersreactie kennelijk het correcte getal werd uitgerekend.
In mijn geschreven tekst komt het nu in elk geval ook correct te staan. Dat moest ook wel want het beter kunnen vinden van betrouwbare informatie was nu juist het belangrijkste thema in mijn lezing. Tsja, en hoe betrouwbaar dat onderzoek van ComScore zelf is geweest - met alleen die zoekers van ouder dan 15 jaar - daar durf ik toch ook mijn hand niet voor in het vuur te steken. (Overigens ben ik nu achteraf wel weer een beetje teleurgesteld dat we als professionals misschien maar 10-20 vragen per dag stellen).


Reacties

  • Kijk, dit is nu precies wat we van de informatie professional verwachten: hij leest een artikel, is nieuwsgierig en achterdochtig, gaat op zoek naar de echte waarheid en deelt deze op krachtdadige wijze met zijn collega's.
    Prima kort artikel. Erg waardevol en "it makes you think". Want als in dit ene berichtje de komma al op de verkeerde plaats stond, de betrouwbaarheid van de cijfers (hoe meten ze internetgebruik boven de 15 - was het niet zo dat "nobody knows your a dog", maar wel ouder dan 15?) te wensen overlaat, wat is er dan waar van die exponentiële groei van data? Ik heb net voor thuis een 2Tb NAS aangeschaft: miskoop van de maand?

    Michel Wesseling @ 02-02-2010 16:01