Informatie Professional
12 (2008) nr. 10 (oktober) blz. 11

Broeikas of ijstijd

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Kennisklimaatverandering is het motto van deze OCN. Dat lijkt nog niet meteen gepaard te gaan met het verschijnen van een deltarapport van een daartoe ingestelde deltacommissie. Zelfs laat deze kreet in het midden of het hier om opwarming zal gaan of juist om een nieuwe ijstijd. Of bibliotheken broeierige broedplaatsen voor nieuwe activiteiten worden of dat ons een koude winter te wachten staat, met verder teruglopende gebruikscijfers en krimpende budgetten. Ook zegt dit motto weinig concreets over de inhoud van de lezingen die de bezoekers van de OCN te wachten staat.

De summiere gegevens op de OCN-website maakten het ook al niet makkelijk om vooraf duidelijk inzicht te krijgen wat die inhoud zal zijn. Toch was uit de beschrijving van de verschillende "tracks" uiteindelijk wel een globaal beeld te krijgen: het thema van ruim driekwart van het programma lijkt direct of indirect samen te hangen met leren en onderwijs. Hoe integreren bibliotheken en informatiecentra hun activiteiten met die van onderwijs en onderzoek? Hoe leveren ze daarvoor het materiaal aan? Wat is hun rol in digitale leeromgevingen? En hoe ondersteunen ze - ook buiten het onderwijs zelf - de lerende organisatie? Onontkoombaar valt daarbij natuurlijk ook de term competentiegericht onderwijs.

Welke infrastructuur is voor dat alles nodig? En hoe wordt verder de informatiegeletterdheid van zowel scholier als werknemer verbeterd?

Dat woord informatiegeletterdheid - als letterlijke vertaling van "information literacy" - bekt misschien niet zo lekker als mediawijsheid, maar ik geef daar eigenlijk de voorkeur aan. Het geeft beter aan waar het om gaat, om een vaardigheid en niet om een intellectuele verworvenheid als wijsheid. Een wijsgeer hoef je (gelukkig) allerminst te worden om met nieuwe media en informatiebronnen te kunnen omgaan.

Ook onderwerpen als gaming vallen onder dat thema "leren". Op de masterclass "Library-2.0", enkele weken geleden in Rotterdam, gaf Stephen Abram al aan dat computergames uitstekende middelen zijn om kinderen te laten leren. Zelfs als het niet zo heel inhoudelijk is, traint het nog wel het geheugen - ook bij volwassenen trouwens. En dat geheugen blijven we nodig hebben, want het is een illusie te denken dat je, in een tijd dat je alles te allen tijde kunt opzoeken, niets meer zou hoeven weten en onthouden. Een voldoende voorraad parate kennis blijft een essentiële voorwaarde om al die opgezochte of via RSS binnenkomende informatie in de juiste context te plaatsen en te kunnen beoordelen. Alleen moet die parate kennis wel ergens zijn opgedaan.

Laat bibliotheken in het kader van die aangekondigde kennisklimaatverandering maar broeikassen worden, waar levenslang leren en kennisdelen tot snelle wasdom kunnen komen. Dat broeikaseffect vereist gelukkig geen extra CO-2 uitstoot. Laat uw SUV dus thuis en kom gerust met trein of fiets naar de OCN.




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online