Informatie Professional
12 (2008) nr. 2 (februari) blz. 11

De Google-killer van 2008

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Een vast thema van veel search-weblogs vorig jaar, was de vraag welke nieuwe zoekmachine zich zou ontpoppen als de ultieme Google-killer. Slimmere technologie en betere zoekresultaten, waar zelfs Google's PR niet meer tegenop zou kunnen. In veel van die berichtjes werd WIKIA als één van de kanshebbers genoemd. Niet dat daarvoor technische hoogstandjes werden aangekondigd. Jimmy Wales, de bedenker van de Wikipedia die hier achter zat, ging ons allemaal op wiki-achtige wijze inzetten, om te zorgen dat deze zoekmachine ons allemaal betere zoekresultaten zou leveren.

Eind december, nog net in 2007, was het zover. WIKIA kwam online. Maar in alle media zult u intussen gelezen of gehoord hebben dat alom grote teleurstelling heerst. Om technoweblog TechCrunch te citeren: "Wikia Search is a complete letdown. ... [It] would be a disappointment even without the massive hype we've had to endure. And taking that hype into account, this product is an inexcusable waste of time."

De conclusie dat WIKIA in 2008 zeker niet de grote Google-killer zal worden, lijkt dus geen al te gewaagde voorspelling. Maar wie wordt dat dan wel?
Ik weet een goede kanshebber: Google zelf!
Google die zichzelf om zeep helpt.

Google die probeert slimmer te zijn dan de gebruiker zelf. Die automatisch allerlei dingen doet, omdat ie denkt dat dat goed voor ons is.

Google die me op een zoekvraag naar wiki-software overspoelt met resultaten over de Wikipedia, omdat ie denkt dat ik dat wel bedoeld zal hebben. Wiki, wikipedia, allemaal één pot nat. NEE, als ik dat bedoeld had, dan had ik dat wel gevraagd.

Of de klacht van grootmeester Hans Ree in het schaaktijdschrift "Matten", dat hij op een zoekvraag naar de schaker Barendregt, wordt overspoeld met gegevens over de gemeente Barendrecht (bron: Jos Damen). Anders gespeld, maar Google gaat er bij voorbaat al vanuit dat gebruikers niet kunnen spellen. En dat alles zonder mogelijkheid om aan te geven dat je niet van zulke ongewenste behulpzaamheid gediend bent. [noot: dit blijkt niet juist]

Als eerste stap op weg naar het uiteindelijke killen, zullen professionele gebruikers steeds vaker ontevreden worden, omdat zij zelf niet meer in de hand hebben waarnaar Google voor ze op zoek gaat. Zij zullen overstappen naar concurrerende zoekmachines die nog wel doen wat ze vragen. En hoe lang duurt het dan nog, totdat ook de gewone gebruiker te vaak merkt op het verkeerde been gezet te worden. Dat de loyaliteit van internet-zoekers uiterst vergankelijk kan zijn, heeft de geschiedenis van AltaVista geleerd. En het is haast onmogelijk je reputatie weer terug te krijgen, als intussen iedereen gebruik is gaan maken van .......
Ja van welke zoekmachine eigenlijk? De koning is dood, leve de koning, maar wie die nieuwe koning wordt, durf ik nog niet voorspellen. Maar wat ik wel weet: Google zal vast proberen die uiteindelijke killer zelf weer op te kopen.
© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online