Informatie Professional
12 (2008) nr. 4 (april) blz. 11

Digitale kloven

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Jan Tweepuntnul, onder zijn echte naam sinds kort ook redacteur van dit blad, publiceerde onlangs zijn 200ste blogbericht. Daarin sprak hij onder meer zijn twijfels uit of al die mooie nieuwe technieken waar we het steeds over hebben, zoals RSS, feedreaders, social bookmarking of Firefox add-ons, wel zo algemeen bekend zijn en zo veel gebruikt worden, zelfs door de jongere generatie. Hij is zeker niet de enige die vraagtekens zet bij de internet-vaardigheid van die zogenaamde generatie Einstein - de generatie waarvan ik intussen de grootvader had kunnen zijn.

Een rapport van de British Library en JISC (http://www.bl.uk/news/pdf/googlegen.pdf) meldde begin dit jaar ook al met nadruk dat het bestaan van wat daar de Google generation heet, een mythe is. Hoewel die generatie is opgegroeid met PC en internet (en zich niet kan voorstellen hoe het voelt om niet voortdurend online te zijn), blijkt ze gemiddeld helemaal niet handiger in het zoeken en vinden van informatie dan generaties die pas op latere leeftijd hebben kennisgemaakt met computer en internet.

Ook al hebben de opdrachtgevers voor dit onderzoek het gebruik van klassieke gecontroleerde informatiebronnen hoog in het vaandel staan, toch mogen we de auteurs zeker niet van vooringenomenheid betichten. Uit eigen ervaring kan ik het namelijk van harte eens zijn met zowel Jan als JISC. Als docent informatiemanagement merk ook ik dat de echte digitale kloof door alle generaties heenloopt.

Digitale vaardigheden betreffen niet alleen het gebruik van allerlei handige tools, maar ook het omgaan met de informatie zelf. Dat blijkt ook uit een artikel, onder de titel "In Google we trust", dat eind vorig jaar verscheen in het Journal of Computer-Mediated Communication (http://jcmc.indiana.edu/vol12/issue3/pan.html). Het daar beschreven onderzoek liet zien dat universitaire studenten bijna blind afgingen op de positie van zoekresultaten in resultatenlijsten, zonder te kijken of de titels van gevonden web-pagina's wel relevant klonken. Voor gestelde vragen niet-relevante titels op positie twee werden veel vaker aangeklikt dan zeer relevant klinkende op positie zeven.

Anderzijds meldde technoweblog TechCrunch onlangs juist dat in Amerika het "zoek-atheisme" in opkomst is - dat belooft nog wat voor de echte religie. Onder de kop "In Google we no longer trust" werden bevindingen van het Center for the Digital Future gerapporteerd. Nog maar de helft van de internetgebruikers blijkt resultaten en werking van zoekmachines zonder meer te vertrouwen, terwijl dat een jaar eerder nog 62% was.

Die laatste twee voorbeelden illustreren maar weer eens dat je bij elke opvatting wel een onderzoek kunt vinden, waarvan de uitkomsten die opvatting staven. En of je nu modern bent en RSS-feeds en Social Bookmarks gebruikt, of juist bij Netscape 3.1 bent blijven steken, voor het beoordelen van zulke uitkomsten blijft het toch vooral aankomen op eigen kennis, inzicht en kritisch vermogen (sprak opa).




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online