Informatie Professional
19 (2015) nr. 5 (juni) blz. 14

De mailtjes van Hillary

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 
  [98]       Add to Flipboard Magazine.

Eric Sieverts

In de prachtige Art Deco bioscoop Tuschinski bezocht ik vorige maand een "kaskraker" over zoeken en over recall en precision. Wie had dat ooit kunnen denken? Maar het was dan ook wel een besloten voorstelling. Hoofdthema van deze ook door IP aangekondigde Amerikaanse documentaire "The decade of Discovery", was de problematiek van de terugvindbaarheid van Amerikaanse interne overheidsinformatie. In de VS zitten daar nog veel meer juridische regels en haken en ogen aan, dan wij hier gewend zijn. Ivo Opstelten had er nog een boel van kunnen leren.

'Ivo Opstelten had er nog een boel van kunnen leren'
Tot mijn verrassing ging het ineens uitgebreid over een legendarisch artikel van Blair & Maron uit 1985. Dat artikel over recall en precisie was in dertig jaar al geleidelijk uit mijn herinnering weggezakt. Het beschrijft een onderzoek naar het zoekgedrag van advocaten op een groot Amerikaans advocatenkantoor. Die advocaten schatten zelf in dat ze in hun interne full-text zoeksysteem een recall van minstens 75% haalden. Uit dat onderzoek bleek dat in de praktijk nog geen 20% te zijn. Met hun zoekacties misten ze domweg meer dan 80% van de voor hun zaken relevante documenten. In de Amerikaanse rechtspraktijk was dat volsterkt onacceptabel. Simpele full-text zoeksystemen bleken dus niet de destijds verwachte panacee voor onze informatie-problemen.

Sponsor ZyLab had niet alleen de film naar Nederland gehaald en een zaal in Tuschinski afgehuurd, maar ook een van de hoofdpersonen uit de film laten overkomen om een inleiding te geven.

Deze Jason Baron was voormalig directeur van de "Litigation-support" afdeling bij de U.S. National Archives and Records Administration die alle overheidsinformatie moet archiveren. Eerder dit jaar was hij ook volop in het (Amerikaanse) nieuws geweest met zijn commentaar op Hillary-gate, de affaire rond de mailtjes van Hillary Clinton. Als minister van buitenlandse zaken had zij ook voor staatszaken ten onrechte haar privémail gebruikt.

Binnen het Amerikaanse rechtssysteem is het volledig kunnen terugvinden van overheidsinformatie, inclusief alle mailcorrespondentie, een heilige graal geworden, zowel ten behoeve van een slagvaardige overheid, als voor het recht van burgers op toegang tot alle digitale informatie. Om Blair & Maron problemen te voorkomen hebben de National Archives strenge regels opgesteld voor een open XML-formaat om alles, ook de mail-correspondentie, te structureren en voor de daarbij te gebruiken zoeksoftware. Dat ZyLab daar een belangrijke rol in speelt, kregen we maar tussen neus en lippen door te horen.

Dat die structurering grootschalig aangepakt moet worden, werd geïllustreerd door cijfers over de email-correspondentie van het Witte Huis. Onder Bill Clinton - de "Clinton-administration" - waren hooguit 30 miljoen mailtjes geproduceerd die de moeite waard waren gearchiveerd te worden, van de Bush-administration waren dat er al 200 miljoen en voor de Obama-administration wordt op ruim meer dan een miljard gerekend. Hoeveel zullen dat er onder Hillary dan wel niet worden? Opdat die allemaal terugvindbaar blijven, moet zij dan natuurlijk wel de goede mail-server gaan gebruiken.
© Eric Sieverts en Informatie Professional (Uitgeverij IP, Voorburg)

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 06-44 09 19 85   of mail: redactie@informatieprofessional.nl

Zie ook IP Online