InformatieProfessional
Oorspronkelijk verschenen in Redactieblog
dinsdag, 08 december 2009


No satisfaction from Google Books anymore?




Eric Sieverts

Eric Sieverts is werkzaam op de Hogeschool van Amsterdam en bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hij is redacteur van InformatieProfessional.

Toevallig was ik vandaag weer eens iets aan het uitproberen bij diverse Google-diensten. Wat is dan makkelijker dan even je eigen naam als testvraag in te tikken. Wie schets mijn verbazing toen ook bij Google Books een heleboel op mijn naam te vinden bleek. Mijn proefschrift uit 1978, een tekstbundel die was uitgekomen bij een Studium Generale ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van de UB Utrecht (inderdaad 25 jaar geleden), de onverbiddelijke bestseller "Gras, grind, gravel" die in 1982 ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van mijn korfbalvereniging onder leden en oud-leden verspreid was, en nog zo wat.

Maar tot mijn even grote verbazing kon ik niets van dit materiaal te zien krijgen. Al zijn hier nooit commerciële uitgaven van geweest, en zijn ook op geen enkele manier meer exemplaren te verkrijgen, toch mag Google de gevonden teksten vanwege achterhaalde regelingen aan niemand laten zien. Nu kán Google dat van veel van deze geschriften ook helemaal niet, want dat blijken alleen titelbeschrijvingen uit Worldcat te zijn, waar Google verder niets substantieels aan heeft toegevoegd. Sterker nog: de daaraan toegekende trefwoorden heeft Google zelfs verwijderd. Maar ook uit mijn proefschrift, dat ze wel ergens gescand blijken te hebben, krijg ik hoogstens snippets van twee regels te zien. Heel jammer dat ik zo niet aan een digitale versie kan komen, want het was ooit nog pre-digitaal vervaardigd, met zo'n toen moderne IBM bolletjesschrijfmachine.

Can't get no satisfaction

Behalve de zware persoonlijke teleurstelling dat niemand mijn fraaie schrijfsels van lang geleden te zien kan krijgen, vraag ik me ook af hoe lang Google-gebruikers dit nog een interessante dienstverlening blijven vinden.  Hier en ook hier  had ik de hang naar instant satisfaction van onze Google-generatie al eens beschreven. In dat kader moet het voor zoekers toch volstrekt onaantrekkelijk zijn zelfs in Google Books dingen te vinden, die op geen enkele wijze op het scherm (of de printer) te krijgen zijn. Wat is dan nog de toegevoegde waarde boven een ouderwetse bibliotheekcatalogus? En dat ongenoegen wordt misschien nog wel een graadje erger als ze zien dat sommige van die publicaties wel degelijk digitaal aanwezig zijn, maar door Google niet getoond (mogen) worden. Hoe lang blijft zo'n dienst nog aantrekkelijk voor instant satisfaction najagende gebruikers?