Informatie Professional
14 (2010) nr. 6 (juni) blz. 11

Content voor uw P-book reader

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Op de TechCrunch technoblog stond recent een bericht over PediaPress (keurig met -i-a- gespeld) dat in samenwerking met de Wikimedia Foundation de mogelijkheid biedt om van een eigen selectie van Wikipedia-pagina's een boek te laten maken. Een boek dat echt gedrukt wordt, op papier, een zogenaamd P-book.

Dacht ik met dat "P-book" een originele grap bedacht te hebben. Op internet werd ik snel uit de droom geholpen: op www.urbandictionary.com bleek al vier jaar een LOL-definitie van P-books te staan:
"Semi-portable macroscopic devices into which information and stories were typically inscribed by means of inks printed into "paper". Primarily made from trees and various plants and fibers, and commonly found glossed and polished on the outside or wrapped in cowhides. P-books were considerably weighty depending on the amount of information stored inside them, and despite their size usually contained only one title!!"

Maar terug naar het onderwerp: zo'n initiatief verbaast me. Zijn we niet tevreden met al die digitally born informatie? Waar je overal, waar je maar wilt, online toegang toe kunt krijgen. Die in principe full-text doorzoekbaar is. Doen we met zijn allen niet stinkend ons best (Google en KB voorop) om alle interessante oude papieren boeken eindelijk juist digitaal beschikbaar te krijgen? Dan is dit toch de omgekeerde wereld. Toepassen van dode-bomen-technologie.

Nu moet ik toegeven dat ik zelf boter op mijn hoofd heb. Zoals sommige lezers misschien al hadden opgevangen, zijn we met een gezellig groepje van vier collega's bezig geweest een nieuw boek te schrijven. Dat gaat over wat ik in ouderwets bibliotheek-jargon maar kortweg ontsluitingstechnieken noem. Voor het samenstellen van dat boek hebben wij ook een wiki gebruikt. Nog wel een beetje hybride. Sommige hoofdstukken hebben we in de wiki zelf geschreven, maar andere gewoon als Word-document dat na elke revisie opnieuw op de wiki werd gezet. En ja, ondanks die digitale wiki-voorgeschiedenis, wordt ook dit toch weer een echt papieren boek - zij het dat uitgever Biblion, misschien nog niet helemaal van harte, ook wel een digitale versie uitbrengt.

Nu dat nieuwe boek van ons toch eenmaal ter sprake is gekomen, laat ik hier dan ook de titel maar meteen onthullen. Die luidt 'Organiseer je informatie: aan de slag met thesauri, taxonomieën, tags en topics'. Dat klinkt hopelijk wat uitnodigender dan het toch wat saaie 'Woordsystemen', de titel van het boek dat een soort voorganger hiervan was. Een "soort" voorganger, want in dat nieuwe boek komen ook heel andere onderwerpen aan de orde, zoals het structureren van websites en ook nog iets over ontologieën en over die mooi allitererende T-begrippen uit de ondertitel. Vorige week was de definitieve tekst klaar; in september moet het verkrijgbaar zijn. Inderdaad als P-book en als E-book.
© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online