Informatie Professional
16 (2012) nr. 9 (september) blz. 15

Puriteinen of Piraten

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 
  [preview]  

Eric Sieverts

Informatie is meestal geen centraal thema waarop politieke partijen elkaar bij de verkiezingen te lijf gaan. Maar voor het eerst doet nu een partij mee, waarvan het hoofdbeginsel wel om informatie draait: de Piratenpartij is "voor een vrije informatiesamenleving". Eindelijk weten dus alle informatieprofessionals waarop ze zonder verdere bedenkingen kunnen stemmen. Want een vrije informatiesamenleving, daar moeten we allemaal wel voor zijn. Maar ja, eigenlijk ben ik ook wel "voor de dieren". Hoe moet ik dat nu tegen elkaar afwegen? Dat krijg je met die single issue partijen. Nou zijn dergelijke partijen in de praktijk meestal lang niet zo single issue als hun hoofdbeginsel of hun naam doet vermoeden. Zelfs de Partij voor de Toekomst zal zich misschien nog wel een beetje met het verleden bezig houden. Maar wat zeggen die piraten nu echt allemaal over de informatiesamenleving?

Op de fact-checking website van NRC Next, next.checkt, is al een drietal stellingen van die partij tegen het licht gehouden. Twee daarvan hadden inderdaad wel wat met informatie te maken. De eerste was dat dit jaar zo'n 1,1 miljard wordt uitgegeven voor 10 miljoen aan medicijnen. Dat wil zeggen dat die medicijnen niet meer dan dat hadden hoeven kosten, als we maar wat anders met patenten zouden omgaan. De argumenten waarmee NRC's fact-checkers die stelling als onwaar afwezen, zijn door de piraten op hun beurt al weer afdoende onderuit gehaald. Maar met opvattingen over de wetgeving rond patenten had die discussie niets te maken.

Een andere stelling die was onderzocht had ook al met patenten te maken. De bewering dat in Nederland patenten zonder controle op nieuwheid worden toegekend, dat dus vrijwel alles gepatenteerd kan worden en dat je toekenning alleen achteraf bij de rechter kunt aanvechten, werd door NRC wel als waar beoordeeld.

Je zou hieruit misschien concluderen dat patenten de enige soort informatie zijn waarin de Piratenpartij geïnteresseerd is. Dat is zeker niet het geval. Dit was de toevallige selectie van de NRC fact-checkers. Bij de zeven kernpunten uit het partijprogramma van de Piratenpartij gaat het ook over privacy en over betere bescherming van persoonlijke en vertrouwelijke gegevens, over een meer open overheid, over hervorming van zowel het auteursrecht, als het merkenrecht, als (inderdaad) het patentensysteem en over de burgerrechten in die eerder genoemde informatiesamenleving. En onder dat laatste vallen dan onder meer het recht op toegang tot internet, op vrije communicatie en op vrijheid van meningsvorming en meningsuiting.

Op 12 september dus allemaal op de piraten stemmen? Misschien goed om voor die tijd nog even op bibliofuture.nl te kijken. Niet echt een kieswijzer, maar daar worden wel alle partijprogramma's doorgelicht op wat ze over Openbare Bibliotheken zeggen. Misschien levert dat een uitweg voor wie te puriteins is om op woeste piraten te stemmen.




© Eric Sieverts en Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam)

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online