Informatie Professional
10 (2006) nr. 6 (juni) blz. 13

De privacy van aardappels afgieten

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste


Eric Sieverts

Vorige maand publiceerde Google een lijstje meest in zijn index voorkomende woorden. Niet verbazend dat "a" en "the" op 1 en 2 stonden. Elk kwam voor in 25 miljard webpagina's. Wat wel verraste waren "copyright" en "privacy", als vrijwel eerste niet-stopwoorden op 27 en 29, in 13 miljard webpagina's. Komen "a" en "the" echt maar twee keer zo vaak voor als "copyright" en "privacy"?

Navrant, die twee woorden markeren precies de omslag waarmee Google, publiekslieveling af, in de beklaagdenbank terecht gekomen lijkt. Voor het grote publiek geldt vooral het privacy-aspect, met het naïeve verwijt dat zoekmachines persoonlijke ontboezemingen kunnen terugvinden, die men zelf aan publiek internet heeft toevertrouwd.

Anderszins is privacy wel degelijk serieus te nemen. Een paar weken geleden, bij een cursus, moest ik Google demonstreren. "www.google.com" en de beamer projecteerde meteen mijn persoonlijke zoekgeschiedenis van de afgelopen dagen. Bovenaan:

    "aardappels afgieten" plassen

Plassen? Ja, in de betekenis van plasje doen. Mijn vader gebruikte daarvoor vaak de uitdrukking de aardappels afgieten. De vorige avond had ik me toevallig afgevraagd of dat een persoonlijk bedenksel was geweest, voortkomend uit beroepsmatige activiteiten - hij was aardappelhandelaar. Google gaf uitsluitsel. Nee: de uitdrukking kwam vaker voor. Waarvoor uiteraard "plassen" aan mijn zoekvraag moest toegevoegd om niet te verdrinken in aardappelrecepten.

Erg dat alle cursisten dit konden lezen, voor ik het snel wegklikte? Nee, zo privacy-gevoelig was het niet. En met weinig fantasie kun je veel pijnlijker situaties bedenken dan het brave woordje "plassen". Bovendien had ik het zelf in de hand gehad. Had ik maar niet - zonder beamer - tevoren mijn Gmail moeten checken. Identificatie bij Google had meteen een cookie op de PC gezet.

Maar het is wel degelijk bedreigend te bedenken dat na elke actie waarvoor identificatie nodig is, Google alle verdere handelingen onder jouw naam registreert en bewaart. Gestelde zoekvragen, maar ook welke gevonden pagina's je aanklikt en bekijkt. En zonder persoonlijke identificatie koppelt Google zulke gegevens aan IP-adressen van PC's.

Als je ook Gmail hebt, waarvan Google - voor jou persoonlijk - alle berichten full-text indexeert, en wanneer je nog een paar alerts hebt lopen, dan weet Google langzamerhand wel heel veel over je. En zoals ze webpagina's en zoekvragen kunnen analyseren voor inhoudelijke relevantiebepaling en om Adwords-reclame mee te sturen, zo kan uit al die persoonlijke gegevens een heleboel informatie over elke gebruiker worden afgeleid.

Google belooft alle persoonlijke informatie vertrouwelijk te houden en bazuint rond dat zij de rechtzaak hebben gewonnen, waarmee de Amerikaanse overheid hen wilde dwingen gebruikersgegevens beschikbaar te stellen. Maar wie garandeert dat dat altijd zo blijft, tegenover elk rechtssysteem en elke overheid? Blijf dus op uw hoede. Maar nu snel de aardappels afgieten, anders koken ze stuk.




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online