Informatie Professional
11 (2007) nr. 2 (februari) blz. 13

De revelantie van dat alles

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Search Engine Optimisers hebben intussen ook video op internet als werkterrein ontdekt. Bedrijven willen niet alleen dat hun website in zoekresultaten bij Google op één komt. Ook videootjes blijken een interessante bron voor reclame. In december beschreef een aflevering van SearchEngineWatch dan ook wat je moet doen om je video gevonden te laten worden en op te laten vallen. Toch had ik het gevoel dat dat nog erg op gewoon zoekmachinegebruik gebaseerd was, terwijl het bij video's meestal heel anders blijkt te werken. En niet alleen bij video's op YouTube of foto's op Flickr, maar eigenlijk bij vrijwel alle Web-2.0 diensten.

Je wordt geacht in tag clouds te kijken wat bij andere gebruikers de meest populaire tags zijn, in plaats van zelf te zoeken op basis van je eigen welomschreven informatiebehoefte. Je volgt andermans advies in plaats van zelf een zoekvraag te formuleren. Je hoopt met tags in Flickr wat leuke foto's te vinden, in plaats van gericht de klassieke plaatjeszoekers te gebruiken (al is dat zoeken ook niet zo erg inhoudelijk, zoals Marten Hofstede in zijn laatste IP Weblog beschreef). Je volgt de suggesties van YouTube dat denkt te weten welke video's jij amusant zou kunnen vinden, in plaats van zelf te zoeken in de volledig doorzoekbare spraakherkende tekst van video-registraties in Blinkx. Veel van die diensten zijn dan ook meer op verstrooiing gericht dan op professioneel gebruik of studie.

Misschien moeten we maar het begrip revelantie invoeren om de kwaliteit van deze webdiensten te beoordelen. Als maat hoe goed ze in staat zijn om ons vet-cool amusement te onthullen, te reveleren. Revelance ranking, revelantie-ordening, zorgt voor een optimale volgorde, waarin de meest revelerende suggesties bovenaan komen.

Zoekend zou ik zelf nooit terecht gekomen zijn bij een zeven minuten durende video van een incident in een bibliotheek in Californië, waar een student met moslimuiterlijk met een elektrisch verdoofgeweer werd uitgeschakeld, omdat ie zich niet identificeerde. De video was opgenomen met een wild in het rond zwaaiend mobieltje, zodat je er haast niets op ziet, maar hij is wel al 561.873 keer bekeken (en na deze column nog wat vaker). Of een reclamevideo voor een bekend automerk, waarin domblondje bij een bibliotheekbalie op luide toon een patatje-mét bestelt. De dame achter de balie wijst er met uitpuilende ogen op dat dit een BIBLIOTHEEK is, waarna blondje verschrikt om zich heen kijkt en op meer gepaste fluistertoon haar bestelling herhaalt. Ga ik, als 136.536stekijker van die video, nu dat merk auto kopen?

Zo werkt dus revelantie. Meer amusementsbehoefte dan informatiebehoefte. Amusementsbehoeftenanalyse is kennelijk datgene waar SEO's zich op moeten richten. En Web-2.0 diensten moeten dan voor de revelantie zorgen.

[voor links naar genoemde berichten en meer: zie ook mijn blogpost "Video optimaliseren" (http://mimblog.nl/?p=308)]




© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online