Informatie Professional
17 (2013) nr. 4 blz. 15

Weg met de Apps

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 
  [preview]  

Eric Sieverts

Onlangs zag ik via Twitter een attendering op een nieuwe aflevering van de Informatie Curator. Leuk, want curation (liever in het Engels want dan geeft het wat minder connotatie met faillissementen) is helemaal in; een oude taak van de informatieprofessional in een nieuw jasje. Maar helaas kwam ik niet ver, want ik kon er alleen bij met een App voor een iPad. Het kon niet in mijn gewone browser op mijn gewone PC, waar ik al mijn andere informatiewerk mee doe. Dat kom ik vaker tegen, dat voor tamelijk gewone dingen - zoals zo'n curation tool - verplicht een aparte App nodig is.

'Terug naar vroeger, toen je voor zoeken naar informatie in tien verschillende systemen moest zoeken.'
Dat geeft een sterk déjà-vu gevoel. Terug naar vroeger, toen je op je PC voor allerlei dingen aparte programmaatjes nodig had. Terug naar vroeger, toen je voor zoeken naar informatie in tien verschillende systemen moest zoeken. Toen de informatie die je nodig had nog over verschillende incompatibele informatiesilo's verspreid zat. Toen we nog niet gehoord hadden van content integratie en van Discovery tools. Maar intussen kennen we de voordelen van geïntegreerd zoeken en tonen zelfs zoekmachines - Google voorop - in één resultatenlijst meteen wat ze in hun verschillende gespecialiseerde silo's gevonden hebben.

Maar tegenwoordig lijkt iedereen dol op gespecialiseerde Apps. Prima hoor. Ze zien er vaak ook prachtig uit, zoals Flipboard waar die Informatie Curator in zat. En als ik wil weten of het gaat regenen, maakt het mij ook niet uit of ik dat in een Buienradar-App kan zien. In mijn browser moet ik tenslotte ook buienradar.nl opvragen. En als ik die App niet heb, dan kan dat ook nog gewoon in een browser. En ook gewoon op mijn PC, als ik geen apparaat heb waar die App op werkt. Maar zulk multiplatform gebruik is lang niet voor elke toepassing mogelijk. En zelfs op de PC moet je voor bepaalde functies steeds vaker een speciale browserextensie of add-on installeren.

Zo word je haast gedwongen toch weer een tweestaps proces te doorlopen als je informatie zoekt. Eerst een zoekactie doen welke Apps in aanmerking komen om je informatiebehoefte te bevredigen. En dan in elk van die Apps nog eens kijken of er wat uitkomt. Gelukkig biedt Google voor die eerste stap wel enig soelaas in de vorm van facet-zoeken. Afgekeken van de interfaces van onze Discovery tools? Niet wat betreft de presentatie, want je moet bij Google wel erg zoeken naar die optie. Maar als je weet waar die verborgen zit, kun je een totaalzoekresultaat wel met één klik inperken op alleen Appjes. Maar echt facetzoeken blijkt dat toch niet, want ik kreeg die keuze ook in de situatie waarin Google als resultaat van mijn inperking meldde "Your search - curation tools - did not match any documents". Weg dus met die Apps. Gewoon weer alles in mijn browser (op welk apparaat dan ook).




© Eric Sieverts en Informatie Professional (Uitgeverij IP, Voorburg)

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 06-44 09 19 85   of mail: redactie@informatieprofessional.nl

Zie ook IP Online