InformatieProfessional
Oorspronkelijk verschenen in Redactieblog
zaterdag, 30 januari 2010


Yahing! of Binghoo?
Eric Sieverts

Eric Sieverts is werkzaam op de Hogeschool van Amsterdam en bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hij is redacteur van InformatieProfessional.

Nu Amerikaanse mededingingswaakhonden geen bezwaren hebben, lijken de zoekmachines van Yahoo! en Bing toch echt te zullen samengaan. Wat betekent dat?

 

Als we de berichten mogen geloven, lijkt die samenwerking zich vooral te richten op de index, of de database zo je wilt. De bedoeling is dat er qua uiterlijk wel twee zoekmachines blijven, met eigen voorkant en zelfs functionaliteit. Dat hebben we natuurlijk al eerder gezien met het drietal Yahoo!-AltaVista-AllTheWeb, die op elke zoekactie zeer vergelijkbare resultaten met vrijwel dezelfde ranking opleveren, maar ieder ook unieke functies bieden.

[Zie hieronder de RankingThumbshots grafische vergelijking van de resultaten van dezelfde zoekvraag in enerzijds Altavista en AllTheWeb - eigenlijk alleen de sponsored results waarmee beide beginnen komen niet overeen - en anderzijds Yahoo en Bing - al wordt die laatste hier nog altijd "MSN" genoemd.]

Bij dit nieuwe tweetal komen dan wel een paar vragen op:

  • Op grond van wat steekproeven lijkt de huidige index van Yahoo! nog altijd flink wat groter te zijn dan die van Bing. Met Bing zijn dus allerlei pagina's niet te vinden, die wel uit Yahoo! komen. Gaan de gegevens over die extra webpagina's van Yahoo! nu verloren?
  • Bing geeft voor dezelfde zoekvraag heel verschillende aantallen resultaten en heel verschillende rankings afhankelijk van de regionale instelling die je hebt gekozen of die Bing je ongemerkt heeft opgedrongen (ik blogde daar al eerder over). Gaat de nieuwe Yahoo! nu ook oncontroleerbaar - en vaak raadselachtig - onderscheid maken tussen mensen die vanuit The Netherlands  of vanuit de United States (of vanuit nog 50 andere "parts of the World") hun zoekvragen afvuren?
  • De huidige Yahoo! geeft bij de meeste zoekvragen in eerste instantie een zeer aanzienlijk overschatting van het aantal gevonden resultaten (iets dat - net als bij Google - trouwens alleen maar echt te controleren valt bij vragen die uiteindelijk minder dan 1000 resultaten opleveren). Wordt die opschepperige "politiek" ook in de nieuwe constellatie voortgezet?


Moeten we (als zoekprofessionals) nu blij zijn met dit samengaan? Dit nog even afgezien van de antwoorden op mijn (misschien ook wel onbeantwoordbare) vragen.
Het is natuurlijk mooi als Google een sterkere concurrent krijgt. Maar dat was Bing (lees Microsoft) natuurlijk toch wel al. En we moeten maar afwachten of die concurrent als combinatie ook echt nog wat sterker wordt. Bovendien is het wel degelijk een verlies dat we nu van drie belangrijke spelers in het grote zoekspel teruggaan naar twee. Want ondanks alle goede bedoelingen, soms ook uiterst slimme ideeën en leuke functionaliteit, zijn de "kleintjes" Ask, Hakia, Gigablast, DuckDuckGo, ... toch nog altijd geen echte partij in dit spel.