Informatie Professional
12 (2008) nr. 3 (maart) blz. 11

De Yahoo!-killer van 2008

terug

COLUMN
vorige | volgende | nieuwste

 

Eric Sieverts

Zelf vind ik het altijd wat slapjes, columnisten die op hun vorige column voortborduren. Gebrek aan inspiratie, Sieverts? Maar dit keer is er aanleiding voor. Terwijl ik me vorige maand over de mogelijke dood van Google boog, leek vrijwel gelijktijdig de dood te worden aangekondigd van Google's enig overgebleven echte concurrent, Yahoo!. Zou overname door Microsoft echt het einde van Yahoo! betekenen?

Bij de allereerste IP-lezing, najaar 1999, was er een keynote van retrieval-goeroe Keith van Rijsbergen. In een interview vertelde hij dat Microsoft toen alle toonaangevende universitaire IR-onderzoekers naar zijn eigen IR-afdeling probeerde te halen. Desondanks zijn zoekmachines van Microsoft nooit echt iets geworden.

Om op de markt van Enterprise Search toch een rol te gaan spelen (en de concurrentie met specialist Autonomy aan te gaan), heeft Microsoft onlangs het Noorse FAST overgenomen. Navrant overigens dat FAST juist de motor was achter webzoekmachine AllTheWeb, die ooit als showcase voor FAST's zoeksoftware diende. En juist AllTheWeb werd enkele jaren geleden opgekocht door Yahoo!, dat nu .... inderdaad ook door Microsoft dreigt te worden opgekocht.

Op de webzoekmarkt heeft Microsoft's eigen Live Search ook al geen doorbraak bewerkstelligd. Of dat alleen een kwestie van gebrekkige marketing was - "Live" lijkt een wat vreemde merknaam voor een webzoekmachine - of dat de zoekresultaten ook slechter waren, laat ik even in het midden.

Wel blijft de indruk hangen dat de atmosfeer bij het bedrijf uit Redmond kennelijk verstikkend werkt op het innovatief vermogen van al die veelbelovende IR-specialisten die ze in dienst genomen hadden. Het blijft net of je naar MS-Office zit te kijken. Zelfs Yahoo! zou daarvan slachtoffer kunnen worden

Ben ik te eenzijdig? Een beetje wel. Er zijn ook heel speciale interfaces op Microsoft's Live Search, met fraai vormgegeven, uit echte filmfragmenten opgebouwde interactie. Miss Dewey bestaat al weer enkele jaren. Deze fraai ogende dame probeert je met gevatte (gesproken) opmerkingen en antwoorden tot zoekactiviteit te verleiden, maar is toch geen doorslaggevend succes geworden. LEFTvsRIGHT probeert, in het kader van de komende Amerikaanse verkiezingen, nu een politiek tintje aan het zoekproces te geven, maar lijkt ook nog nauwelijks populair.

Wordt Yahoo! werkelijk door Microsoft overgenomen? Het ziet er op dit moment even niet meer naar uit. Opmerkelijk ook dat gebruikers van Yahoo-diensten in het geweer kwamen, bijvoorbeeld die van Flickr. "Fikken af van Flickr"; daar kwam het op neer. Zulke persoonlijke identificatie met digitale diensten kennen we pas sinds internet en misschien pas echt sinds de opkomst van Web-2.0. Wie heeft zich ooit - anders dan om puur zakelijke redenen - druk gemaakt over overnames van commerciële diensten als Dialog, NewsEdge of ISI? Maar als Flickr in het geding is, borrelen gebruikers meteen over van inventiviteit en originaliteit, om de gehate overnemer belachelijk te maken. Maar killt dat Microsoft? Nou nee.
© Informatie Professional (Otto Cramwinckel Uitgever, Amsterdam) en Eric Sieverts

Voor een abonnement op Informatie Professional:
bel: 020 - 627 6609

Zie ook IP Online